Tanácsok fejlesztésekhez

Baltimori szutra

Kerüld a zajt és a gyűlöletet, és emlékezz, milyen békesség rejlik a csöndben. Légy mindenkivel jó viszonyban, amíg ez az elveid feladása nélkül lehetséges. Érthetően és nyugodtan mondd el az igazadat, de hallgass meg másokat, még ha ostobák vagy tudatlanok is – nekik is lehet jó gondolatuk.

Kerüld a hangos és agresszív embereket, mert csak zaklatják az elmét. Ha összehasonlítod magad másokkal, lehet, hogy büszke leszel, lehet, hogy elkeseredsz, mert mindig voltak és mindig lesznek nálad nagyszerűbb és kisszerűbb emberek.

Élvezd a tetteidet éppúgy, mint terveidet. Törődj a sorsoddal, akármilyen szerény is – ez valóban a tulajdonod bár a szerencse forgandó. Légy óvatos az ügyeid intézésében, mert gyakori a csalás. Ez azonban ne vakítson el téged, mert az erény létezik – sokan küzdenek magas eszmékért, és a mindennapi élet tele van hősiességgel.

Légy önmagad, sohase tettessél olyan érzelmeket, amiket nem érzel. Ne légy cinikus a szerelemben sem, mert az a kiábrándultság ellenére is örökkévaló, miként a kiszáradó, de mindig megújuló fű.

Az idő múlásával mondj le méltóságteljesen az ifjúság örömeiről. Fejleszd lelki erődet, hogy az, pajzsként szolgáljon a váratlan balszerencse csapásaival szemben, de ne gyötörd magad képzelt veszedelmekkel. Gyakran szül félelmet a fáradtság és a magány.

A szükséges fegyelmen túl légy kíméletes önmagaddal. A világmindenség gyermeke vagy, nem kevesebb a fáknál és a csillagoknál, jogod van a létezéshez! S akár tudod, érzékeled, akár nem, a világegyetem kitárul előtted.

Az élet zajos forgatagában tarts békét önmagaddal és a lelkeddel. A gyakran előforduló csalás, az egyhangú munka és a kudarcba fulladt álmok ellenére is gyönyörű ez a világ. Légy óvatos! Törekedj a boldogságra!